Prof.Dr.Dursun Alehan,  Çocuk Kardiyoloji, Ankara , Çocuk kardiyoloğu

Kalp Romatizması nedir ?

 

Kalp romatizması nedir?

          Romatizmal kalp hastalığı, romatizmal ateşe bağlı olarak kalp kapaklarının iltihaplanması (kardit) ve şekillerinin bozulması sonucu oluşur. Romatizmal ateş nedeniyle kalp tutulumunun olmasına kalp romatizması denilir.

 

Kalp_romatizmas___2.jpgKalp_romatizmas__.jpg

 

 

Romatizmal ateş her zaman kalbi etkiler mi ?

          Hayır. Etkilediği zaman kalp hasarı zamanla kaybolabilir veya kalıcı olabilir. Romatizmal ateş kalıcı kalp hasarına yol açtığında romatizmal kalp hastalığı olarak tanımlanır.

Romatizmal ateşten korunulabilinir mi ?

          Evet. Streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonu uygun olarak tedavi edilirse, romatizmal ateşten büyük olasılıkla korunulabilinir.

Streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonu nasıl anlaşılabilir ?

         Streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonunun sık görülen belirtileri ani başlayan ve özellikle yutkunma sırasında olan boğaz ağrısı, ateş ve alt çene köşesinde veya boyun bölgesindeki bezelerde oluşan ağrılı şişliktir. Belirtiler bazı çocuklarda hafif olabilir. Çocuktaki boğaz infeksiyonunun streptokoklara bağlı olduğundan emin olmak için çocuk doktora götürülmeli ve onun önerisi ile boğaz kültürü gibi bazı tetkikler yaptırılmalıdır.

Romatizmal ateş bulaşıcı mıdır ?

         Romatizmal ateş bulaşıcı değildir. Ancak romatizmal ateş öncesinde geçirilen streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonu bulaşıcıdır.

Aynı kişi romatizmal ateşi birden fazla geçirebilir mi ?

          Evet. Romatizmal ateşi bir kez geçiren çocukta, daha sonra karşılaşacağı streptokok infeksiyonlarında romatizmal ateş gelişme olasılığı artmıştır. Bu nedenle romatizmal ateş geçiren çocukların uzun süreli penisilin gibi koruyucu antibiyotik tedavisi alması gerekir. Koruyucu antibiyotik streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonunu ve dolayısı ile romatizmal ateş gelişimini engeller.

Romatizmal ateşin kesin tedavisi var mıdır ?

         Romatizmal ateşi tedavi edecek mucize bir ilaç yoktur. Hasta ilk başvurduğunda streptokokları ortadan kaldırmak için penisilin gibi antibiyotik tedavisi verilir. Ayrıca hastadaki iltihabi durumu  baskılamak için aspirin veya  kortikosteroid gibi ilaçlar kullanılır. Hastalığın şiddetine göre gerek görülen sürelerde yatak istirahati uygulanır. Romatizmal ateş atağı genellikle birkaç hafta ile birkaç ayda düzelir, ancak kalpte oluşan hasar yaşam boyu kalabilir. Korunmanın önemi buradan kaynaklanmaktadır.

Romatizmal ateşte ailevi geçiş olabilir mi ?

          Bazı ailelerde streptokok infeksiyonu sonrası romatizmal ateş gelişmesine eğilim olmasına karşın, hastalık anne ve babadan doğacak çocuklara aktarılmaz. Ev ve yatak odası gibi kapalı ortamların fazla kişi ile paylaşılması streptokok infeksiyon bulaşıcılığını artırır. Ayrıca

Çocuğu romatizmal ateşten korumak için neler yapılabilir ?

          Çocuğu boğazı ağrıdığında doktora götürmeli böylece doğru tanı ve uygun tedavi uygulandığından emin olunmalıdır.

Romatizmal ateşin tekrarlamaması için neler yapılabilir ?

          Doktorun tedavi önerilerine uyularak çocuğun streptokoklara bağlı boğaz infeksiyonu geçirmesi önlenebilir. 3 haftada bir enjeksiyon şeklinde veya hergün ağızdan antibiyotik verilerek çocuğun tekrar romatizmal ateş atağı geçirmesi engellenebilir. Antibiyotikle yapılacak korumanın süresi, kalp tutulumu olmayan çocuklarda 21 yaşına kadar, kalp tutulumu olanlarda ise yaşam boyudur.

Romatizmal ateşe bağlı kalp tutulumu varsa, diğer kalp problemlerinin gelişmesi engellenebilir mi?
         

Diğer bazı kalp hastalıklarında olduğu gibi romatizmal kalp hastalığı olan kişilerin hasar görmüş kalp kapaklarında infeksiyon gelişme riski artmıştır. Gelişen infeksiyonlar "bakteriyel endokardit" veya "infektif endokardit" olarak adlandırılırlar. Bu infeksiyonların engellenmesi için dişlerin temiz tutulması ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi gerekir. Ancak kanama oluşturabilecek diş tedavisi ve ameliyatlar öncesinde kana bakteri bulaşmasını engellemek için romatizmal karditi olan hastalarda işlem öncesi koruyucu antibiyotik tedavisi verilmesi gerekir. İşlemler öncesinde verilecek koruyucu antibiyotikler, romatizmal ateş tekrarını engellemek için düzenli olarak kullanılan antibiyotikten farklıdır.

Sayfa Galerİsİ